Jag har bröstcancer, men nu vill jag tala om prostatacancer..


Varje år insjuknar 9000 män i prostatacancer (motsvarande 7000 kvinnor får diagnosen bröstcancer varje år).

Förra året samlade vi generösa svenskar in ca 44 miljoner till förmån för forskning kring bröstcancer..
I år är vi uppe 148.000 spänn till förmån för forskning av prostatacancer. Tror ni vi når upp i en stackars miljon innan året är slut?

När jag fick diagnosen bröstcancer blev jag begravd i broschyrer om olika organisationer för kvinnor med bröstcancer. Inget ont i detta alls. Detta är vanligtvis kvinnor som själv haft bröstcancer som startat dessa och vill ge stöd till andra med samma sjukdom.

När jag var på min första cytostatikabehandling fick jag en liten necessär med handkräm och några olika ”nagellack” med skyddande ämnen i. Pga behandlingen så får man rätt såriga nagelband etc.
Fråga 1: Har inte män nagelband som kan bli såriga?

Sedan blev jag inbjuden till onkologen till vad som kallas ”Look good, feel better”. Där får man som kvinna lära sig knyta sjalar snyggt, och man får en sminkväska med sminkprodukter till ett värde av över 2000 spänn.
Det är naturligtvis inte sjukvården som betalar produkterna. De är sponsrade.
Fråga 2: Har inte män ett behov att see bättre ut och må bättre? Eller vi ska sopa hela manligheten under mattan, och män kan ju bli skalliga ändå. Inget konstigt?

Helt ärligt mår jag lite illa, och då är det inte cellgifterna som talar.

Idag lägger jag ut logotypen för mustaschkampen. Jag vet att det är bröstcancermånad, men jag anser att jag och mina bröstcancersystrar faktiskt kan ta ett steg tillbaka för dessa män som jag känner blir undanskuffade.

 

Logo_Mustaschkampen.jpg

 

Vill du skänka en slant till mustaschkampen, gör du det här!

Om Peggy Bell of Sweden

My thoughts are as unique as yours. Let's have a fusion Visa alla inlägg av Peggy Bell of Sweden

22 responses to “Jag har bröstcancer, men nu vill jag tala om prostatacancer..

 • Mumlans Ränder 2.0

  Nu uppar jag lite här..

 • Fröken Jenny

  Bra initiativ och jag hoppas att du snart är bättre=)

 • Fröken Ek

  Hej Mumlan, beklagar verkligen.. Skit sjukdom vem det än drabbar! När min dåvarande man fick cancer så fick han just en nessesär med nage/hudvårds produkter, så visst finns det att få.. Men ngn shalknytar kurs.. det fick han inte.. 😉 Men vi/han klarade sig utan det.. Jag hoppas & önskar att vi går framåt i forskningen så att cancern inte plockar fler liv.. En stor önskan.Väl mött. Kämpa på!//M

  • Mumlans Ränder 2.0

   Det blev jag glad över att höra (att din man fick en sådan necessär) kanske det är kommunalt hur man gör. De två män jag frågade i Malmö hade inte fått någon.Jag hoppas du och din man får ett fotsatt mysigt och långt liv:)

 • Urban.Medin.

  Det är riktigt, det är också riktigt att 50% av de som drabbas är av PC är över 70 år.Iofs ingen ursäkt, men BC drabbar så många yngre vilket jag själv tycker är värre. Naturligtvis är PC eller för den delen all cancer hemsk. Men ändå tycker eller tror jag att många av de som drabbas av PC och är äldre, att de nog hade dött ändå. Kanske att det inte ens är just åkomman de dör av, bara att de hade den. Naturligtvis låter detta horibelt, men jag tycker faktiskt att BC är värre eftersom den drabbar yngre. Nu har man kommit väldigt långt i forskningen kring PC och om det beror på att det är just därför att det ät män som drabbas. Det låter jag vara osakt. Men det har forskat mycket kting sjukdomen och man har kommit långt. Framförallt är kontrollen om man är drabbad lätt genom PSA kontrollen. Det räcker med ettenkelt blodprov för att mäta och se. Nej det behövs mer stöd för BC och det behövs mer stöd för de som drabbas. Många gånger blir det också en stor ekonomisk merkostnad för de som drabbas och det finns föreningar som arbetar för dem. SCR bl.a.Mvh.

 • Islandsmamman

  Fast det kan ha att göra med att dödligheten är större i bröstcancer efter vad jag har sett? :-/ Men det är bra att forskning görs på alla sorters cancer.HATA cancer!

  • Mumlans Ränder 2.0

   Enligt cancerfonden kan de inte utröna dödligheten av prostatacancer. Men det känns som lite väl stor skillnad hur man hyper det hela…Och även om du inte har lika många som DÖR, så har du ju ett lika stort lidande.

 • Herr och/eller Fru S

  Är det en sådan jävla skillnad det hade jag ingen aning om.Visar ju bara på att det gäller att profilera sig rätt så händer det saker. Men mustasch kampen brukar väl dra in rätt bra med pengar.//Herr S

  • Mumlans Ränder 2.0

   Jo, men vi tycker mer synd om kvinnor som förlorar boppen än män som förlorar viriliteten.

 • onthree

  Ja, jag har ju både rosa och blå rosett på jackan och många vet inte vad den blå står för. Det visar väl hur bra infon gått fram… hmDessutom är det inte heller känt att bröstcancergalorna inte ger pengar enbart till bröstcancerforskning, utan till all sorts. Man får lätt intryck av att det enbart är till bröstcancern…Sedan är ju alla sorters cancer en pest, och bröstcancer är vanligare än prostatacancer, men… alla borde ju ha lika möjligheter!Hoppas du mår hyfsat mumlan! 🙂

  • Mumlans Ränder 2.0

   ”bröstcancer är vanligare än prostatacancer”Faktiskt är prostatacancer vanligare än bröstcancer…Och det är jävligt bra om bröstcancergalorna ger pengarna till själva cancerforskningen och inte bara öronmärker dem. Det visste jag inte:)Och själv mår jag faktiskt hyfsat. Jag är trött, men trött är helt ok..

 • Herr och/eller Fru S

  Som sagt så gäller det ju att skapa en känsla som många kan förknippa sig med. Är så trist att vi fortfarande ser känslor som könsstyrda och inte individ styrda.Visst det är trist att få bröstcancer, att kanske inte överleva, men va fan man kan ju få nya sjyssta bröst sen, själva utseendet kan ju inte utgöra något större problem numera, det går ju att fixa till. Att det är jobbigt att vara sjuk är ju inte så konstigt, men det gäller ju oavsett kön.//Herr S

  • Mumlans Ränder 2.0

   Just precis, Herr S!Och helt ärligt, om jag hade en sjukdom där jag väl överlever men förlorar förmågan att ha sex resten av livet, så hade jag mått jävligt dåligt.

 • Trollan

  Som trean skriver, jag är glad över att bröstcancergalorna finns för insamlingen går ju till all forskning, oavsett cancertyp.

 • Lindalou

  Och allra flest dör av hjärt-kärlsjukdomar. Vet inte om det finns någon gala för det. Har dålig koll på det.Jag hoppas och tror? att alla pengar som samlas in till ex bröstcancer går till cancerfonden som ger pengar till all slags cancerforskning. Hoppas inte de delar upp det? Jag har ingen aning om hur de gör.Cancer är en otäck sjukdom oavsett i vilken kroppsdel den sätter sig och jag önskar dig lycka till med din behandling. Forskning är så viktigt.

 • onthree

  Haha! Ja, du ser. Där hade jag fel om antalet. Och hur mycket vet då gemene man, som inte ens känner till Blå bandet…?Visst är det bra att pengarna går till all forskning, för alla cancer är ju som sagt pest. Men däremot kunde de ju tala om hur pengarna fördelas, och inte ge sken av att det är enbart för bröstcancern. Det är lite av att föra oss bakom ljuset och det är aldrig bra.Och som Hr S säger: det går ju att ”snygga” till efteråt, och livet kan fortsätta med bra kvalitet.Jag blir glad av att höra att du har det hyfsat, fortsätt att kämpa! Vi är många som följer dig och din kamp, och jag är övertygad om att andra sjuka blir sporrade att kämpa på! 🙂

 • Oinloggad Fröken Ek

  Tyvärr så gick han bort 2½år sedan. Men jag hoppas & önskar att jag slipper att gå igenom det igen, eller att själv behöva ta en sån prövning.. =/Väl mött. M

  • Mumlans Ränder 2.0

   Nej vad tråkigt. Jag blir så ledsen för din skull, och naturligtvis din familj.

 • Ister

  Min Älskade fick ett jättefint nagelvårdskit … däremot fick han bara i förbigående info om ev peruk, men ”männen brukar ju inte vilja ha det” sa sköterskan i samma mening.Bara så där i förbigående. Så att han skulle förstå att inte fjolla till sig.

 • Granntanten

  Rosa band kan man köpa nästan överallt men det blå fick jag till sist tag i på apoteket. I släkten har vi både se som fått bröst som prostatacancer. Efter behandlingar (lyckade sådana) som är det mannen som får dras med värsta biverkningar och de är bestående. Hon har ett inlägg i behån numer, och har fått lockigt hår när det kom tillbaka. Han är ”frisk” men impotent och inkontinent och har fått kvinnliga former av behandling. Hon säger att hon har ett härligt sexliv – det har han inget numer. Han har fått slåss för att få en psykologkopntakt. För något år sedan var det en bröstcancer gala där man hängt upp mängder med rosa ballonger där man ritat dit en bröstvårta.Jag vill ha en prostatacancergala med blå ballonger som är långa och som är dekorerade så de ser ut som snoppar . kanske kan det bli lite fart på debatten och insamlingen till pc-forskningen. I övrigt instämmer jag med Ister – hata ALL cancer.

 • MHz

  Skitbra och viktigt inlägg!Jag skrev ett liknande själv idag.Vad är snacket om jämlikhet värt, om man bara vänder det snedvridna åt andra hållet?

Vad tycker du?:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen till Kaoset

I kaoset härskar djuren över människorna

Bonnie's Blog of Crime

My Life of Crime, Murder, Missing People and such! Above all else, never forget the victim, that the victim lived, had a life and was loved. The victim and their loved ones deserve justice, as does society.

ADHD i vardagen

Just another WordPress.com site

hydraul

Where it gets messy...

Ewa Lev Livet !

Livet är inte bara en lek , det är en dans på rosor också ..

TANKESMEDJAN

Smått och gott i vardagens labyrint

5 söner och 1 man

(och så jag förstås)

kyrksyster

Kamp och glädje - så är livet.

ghostalive

Politik och samhälle. Nära och kära. Trams och allvar. Kändisar och okändisar. Brott och straff. Glädje och sorg. Cancer och annan skit. Livet helt enkelt.

En trevlig tjej

Det är synd att det är så få tjejer som är trevliga nuförtiden.

Post it Notes from my Idiot Boss

delivered directly to my computer monitor on an all too regular basis...

Affes Statistik-blogg

Statistik, politisk satir och betraktelser

George med Liemannen bakom axeln

George, jag lever med en dödlig cancer som jag pratat om i TV-serien som heter Himlen Kan Vänta

Hoebloggers's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

%d bloggare gillar detta: