Mumlan Mumlar// Här är recept på den godaste Bearnaisesåsen!


Jag har älskat bearnaise sedan jag började gå. Detta är den bästa versionen av denna sås som finns:

Börja med smaksättningen:
1 msk Dragon
3 msk vitvinsvinäger
1 charlottenlök
1 msk vatten
Detta är basen, och det som gör smaken på bearnaisen.
Koka upp så att den reduceras till ca hälften. Ca 10 minuter.
Låt stå tills den svalnar.

Nu till såsen:
3 äggulor
150 g smör (inte margarin)
(tänk en äggula till 50 g smör)
1 msk vatten
Smält smöret och låt det svalna lite
Vispa ihop äggulorna och vattnet och sätt kastrullen i vattenbad
(=kastrullen med ägg i en större kastrull med sjudande vatten)
Vispa satan medan du häller i smöret så att det inte skär sig.
Ta inte med bottensatsen på smöret.

Häll sedan i ca 1 msk av smaksättningen (efter att du silat bort löken).
Smaka av. Vill du ha mer, så ös i mer.
Fortsätt sedan med att vispa i vattenbad tills att såsen blivit så tjock som du vill ha den.
Salta, peppra och och ha i lite mer dragon och ät sedan till stor god biff.
Detta räcker till 2-3 personer eller till en Mumla..

bea.jpg

 

Tillägg:
Om nu såsjäveln skulle skära sig så se till att du har en extra äggula.
Vispa upp den så gott det går, det lilla livet.
Häll sedan den skurna röran ner i ägget lite i taget så är sagan all.
Börja droppvis tills du ser att det ser jämnt och fint ut.

Om Peggy Bell of Sweden

My thoughts are as unique as yours. Let's have a fusion Visa alla inlägg av Peggy Bell of Sweden

18 responses to “Mumlan Mumlar// Här är recept på den godaste Bearnaisesåsen!

  • Brain Seltzer

    Detta ska jag lägga på minnet! Eller åtminstone skriva av…

    • Mumlans Ränder 2.0

      Jag lovar, du blir inte besviken. Detta är som den finaste restaurangbearnaisen:)

  • Har ny blogg.

    Tack.Det ska jag skrive av.Tumme.

  • *Mandy*

    Jag gjorde TVÅ försök i hlegen… försök ett skar sig inte, men smakade BARA vinäger (skitrecept med ½dl vinäger!). Omgång två skar sig som fasen… Omgång tre blir med ditt recept. Wish me luck!

    • Mumlans Ränder 2.0

      Oj jävlar! En halv deciliter vinäger är på tok för mycket.Använd receptet ovan. Byt ut lite av smaksättningen med vinäger till citron om du gillar det bättre. OBS: Ren citron, inte koka den.

  • MissKermit

    Jag ska nog ta och skriva upp det där.Mannen min gillar verkligen beasås MEN han tycker att den enda som smakar bra är Blå bands extrakryddade….. Alltså han är hemsk.Det är ju för sjutton ingen sås, bara bläääää.Ha det gott // Tess

    • Mumlans Ränder 2.0

      Nej, blå bands är ingen riktig bearnaisesås, men jag kan äta den. Om jag är lite lat, men bea är det inte!

  • Herr och/eller Fru S

    Det blev gott, men vet ifan om man orkar hålla på så varje gång. Tycker det funkar bra med lite lyxvariant av blåband, mer smör löser det mesta, tillsammans med lite mer krydda.//Herr S

  • Herr och/eller Fru S

    Det kan bli ofta, riktigt ofta om det vill sig väl.Någon form av sås blir det ju mer eller mindre varje dag. Även om man inte kan ha gräddsås varje dag, men det går fan inte att fuska och köra utan fett om det skall smaka något.//Herr S

    • Mumlans Ränder 2.0

      Du har så rätt. Fettet är ju smakbärare:)Idag ska jag göra en fisk och skaldjursgryta till mannen när han kommer hem. Han har gott bröd med sig, så det blir nog en mysig kväll.. Mycket grädde ska det vara i den, annars får det vara..

  • Urban.Medin.

    Mm, gott så det slår det mesta. Jo, är såsgalen :)Potatoman och gräddfreak också.Jag skulle aldrig klara mig utan sås och potatis.Smaklig måltid, fisk sitter aldrig fel.

  • Herr och/eller Fru S

    Fisk och skaldjur klarar sig knappast utan grädde eller smör.Potatis, en rejäl köttbit och sås och Herr S är nöjd, i nödfall så funkar det med bara kött.

  • Elisabeth Öqvist Fd Aråker

    fantastiskt bra och väldigt god..har gjort den flera gånger och varierat kryddningen med chili och vitlök..mmmmums

    • Peggy Bell of Sweden

      Vad roligt att höra!
      Kul att du säger det med chili, för det har jag också gjort. Så blir det en Choronsås.
      Och tar du äppelcidervinäger istället för vitvin och skippar dragonen, får du en ljuvlig Hollandaise.

      Sås är gott;)

Vad tycker du?:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen till Kaoset

I kaoset härskar djuren över människorna

Bonnie's Blog of Crime

My Life of Crime, Murder, Missing People and such! Above all else, never forget the victim, that the victim lived, had a life and was loved. The victim and their loved ones deserve justice, as does society.

ADHD i vardagen

Just another WordPress.com site

hydraul

Where it gets messy...

Ewa Lev Livet !

Livet är inte bara en lek , det är en dans på rosor också ..

TANKESMEDJAN

Smått och gott i vardagens labyrint

5 söner och 1 man

(och så jag förstås)

kyrksyster

Kamp och glädje - så är livet.

ghostalive

Politik och samhälle. Nära och kära. Trams och allvar. Kändisar och okändisar. Brott och straff. Glädje och sorg. Cancer och annan skit. Livet helt enkelt.

En trevlig tjej

Det är synd att det är så få tjejer som är trevliga nuförtiden.

Post it Notes from my Idiot Boss

delivered directly to my computer monitor on an all too regular basis...

Affes Statistik-blogg

Statistik, politisk satir och betraktelser

George med Liemannen bakom axeln

George, jag lever med en dödlig cancer som jag pratat om i TV-serien som heter Himlen Kan Vänta

Hoebloggers's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

%d bloggare gillar detta: